Går det att utbilda sig till målare på Gotland?

Det går i princip inte att genomföra ett byggprojekt utan någon form av måleriarbete. Även om det finns målarfirmor på Gotland är det dåligt ställt med återväxten. Det finns nämligen ingen utbildning för målare på ön. Som tur är finns det dock andra lösningar. 

Alla nybyggen kräver en målare, och även vid mindre renoveringar, ut- eller tillbyggnader är en målare inblandad. Det finns flera målarfirmor på Gotland, men det finns inga skolor eller företag som utbildar målare. Betyder det att man snart kommer att tvingas vända sig till en målare i Huddinge, eller någon annanstans på fastlandet, för att få fatt i någon som kan måla eller tapetsera? Nej, så långt ska det förhoppningsvis inte gå.

Målare Huddinge

Att bli målare på Gotland

På sin sida om yrkesutbildning för vuxna har inte Gotlands kommun med något om yrkesutbildningar inom byggsektorn. Däremot rekommenderas Hermods distansutbildningar, och där finns möjligheten att utbilda sig till målare.

Det går även att bli målare genom att gå som lärling hos ett måleriföretag, som ansvarar för ungefär 70 procent av utbildningen. Just nu har kommunen dock inte möjlighet att bevilja några fler lärlingsplatser, men det kanske ändras snart. 

Utbildning på annan ort

Det finns också en möjlighet att få sin utbildning betald av Gotlands kommun, men genomföra utbildningen på annan ort. Det går exempelvis att ansöka om att gå en målarutbildning i Kumla. Boende i länet (Örebro) har dock förtur, och Gotlands kommun har ingen skyldighet att godkänna ansökan från en kommuninvånare. 

Ju fler utbildningsplatser man söker, desto större är naturligtvis chansen att man kommer in på en av dem. Det finns en målarutbildning i Skellefteå, som man kan läsa mer om här. Skellefteå är förvisso långt från Gotland, men de flesta som bor i Sverige tycker att Skellefteå ligger långt bort, och det ökar sannolikheten för att den som söker också ska få en plats.